top of page

IK HEB EEN HAAT - LIEFDE VERHOUDING MET DOELEN.

Bijgewerkt op: 8 feb. 2021

Bam. There. I said it. Tijdens mijn opleiding (toegepaste psychologie) leer ik dat je tijdens een traject doelen moet stellen. Het stellen van specifieke doelen zou de beste manier moeten zijn om te bereiken wat we willen in het leven. En ook tijdens de minor ondernemerschap kom ik terecht in de wondere wereld van ‘targets’.


‘Targets’ hebben mij ver gebracht. Ik zie na een paar maanden de minor te hebben gedaan dat ik een aantal targets al gehaald heb. Heerlijk vind ik dat! Maar tijdens de gesprekken die ik voer met coachees komt het vaak voor dat een onuitgesproken aanname achter bijna elke target is:


‘Als ik eenmaal mijn doel heb bereikt, dan zal ik gelukkig zijn.’

‘Als ik eenmaal mijn doel heb bereikt, dan pas ben ik een succesvolle ondernemer.’


Het grote probleem bij het vooropstellen van doelen is dat jij je geluk uitstelt tot de volgende mijlpaal. Zelf ben ik ook zo vaak in deze val gestapt dat ik de tel ben kwijtgeraakt. In jezelf creëer je een soort of-of conflict: óf je bereikt je doel en bent succesvol, of je slaagt er niet in en bent een mislukkeling. In je gedachten bestaat er dus maar een beperkte versie van geluk. Dit is misleidend.


Het is heel onwaarschijnlijk dat je leven precies zo is als je in gedachten had. Het is niet logisch om je geluk af te laten hangen van 1 scenario als er vele wegen naar succes leiden.


Is het stellen van doelen dan slecht? Zeker niet! Doelen zijn goed om je richting te bepalen, maar het is de METHODE waarmee je een doel bereikt.


Winnaars en verliezers hebben hetzelfde doel. Het verschil zit in de methode.


Als je blij wordt van de manier waarop je een doel bereikt, hoef je niet te wachten met jezelf toestemming te geven om gelukkig te zijn. Je kunt op elk moment dat de methode werkt tevreden zijn. En een methode bestaat ook in verschillende vormen. Het hoeft niet perse die ene vorm te zijn die je in het begin voor ogen had.


Wees eens eerlijk tegen jezelf: met welk doel stel jij je eigen geluk uit? Wat moet jij nog behalen voordat je een succesvolle ondernemer bent of voordat je tevreden bent? Welke methode gebruik je daarvoor? En; hoe kan je die methode zo maken dat je daar blij van wordt?


Mijn naam is Heleen de Wit en ik ben derde jaar Toegepaste Psychologie student. Het afgelopen jaar ben ik gestart met mijn onderneming; Heleen&Co. 2 jaar geleden begon ik met het delen van kennis via de podcast en nu zijn daar ook nog lezingen en workshops bij gekomen.


De aankomende weken zal ik op mijn blog een serie schrijven over het behalen van je targets op een zo leuk en makkelijk mogelijke manier. Dat je alleen doelen kan behalen door: zelfdiscipline, motivatie of zelfbeheersing, is een gangbare gedachte in onze cultuur. Maar niets is minder waar. Op korte termijn kunnen we de verleiding wel de baas, maar op lange termijn worden we een product van de wereld waarin we leven. Wat we nodig hebben, is kennis. Mijn lijfspreuk is daarom ook: Kennis maakt makkelijker!


Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn theorie over gedragsverandering? Luister dan naar @deTp-podcast op spotify en volg mij op instagram @Heleencoaching.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Doe wat minder je best!

Een nieuwe start van het jaar. Misschien wel nieuwe doelen, nieuwe perspectieven. Een van de dingen die niet bij die nieuwe mindset gaat passen, is perfectionisme. Misschien heb jij de afgelopen jaren

Gedrag & omgeving

Mensen zijn kuddedieren. We willen erbij horen en verbinding voelen. We willen het respect en de goedkeuring van onze medemensen krijgen. Zulke neigingen zijn van wezenlijk belang voor ons. Het zorgde

Gedrag & motivatie

Onlangs had ik een leuk interview met ‘Focusfamily’. Zij zijn een onderneming die een box met een tijdslot hebben ontwikkeld. Hierin kunnen jongeren hun telefoon doen als ze zich moeten focussen. Een

Comments


bottom of page