top of page

Gedrag & motivatie

Bijgewerkt op: 8 feb. 2021

Onlangs had ik een leuk interview met ‘Focusfamily’. Zij zijn een onderneming die een box met een tijdslot hebben ontwikkeld. Hierin kunnen jongeren hun telefoon doen als ze zich moeten focussen. Een ongelofelijk handig en nuttig product, het geeft namelijk een oplossing die wetenschappelijk onderbouwt wordt. In het interview hadden we het over het belang van je omgeving op gedrag. Vaak wordt bepaald gewoontegedrag niet veroorzaakt door motivatie of zelfbeheersing, maar door je omgeving. Dat is een van de meest belangrijke factoren als we kijken naar het veranderen van gewoontegedrag.


Veel mensen hechten belang aan motivatie. Je moet eerst goed gemotiveerd worden voordat je iets gaat doen. Maar motivatie is een moeilijk begrip binnen de psychologie. Je kan het namelijk niet vastpakken en het is ook vaak op. Een van de dingen die jou wel aanwijzingen geven en er vrijwel altijd zal je zijn, is je omgeving. Elke gewoonte is namelijk context afhankelijk. Je gewoontes zijn afhankelijk van de ruimte waarin je bent en de aanwijzingen waarmee je geconfronteerd wordt. Er wordt ook weleens gezegd: de omgeving is ‘de onzichtbare hand’ die het menselijk gedrag vormt. Ondanks onze unieke persoonlijkheden heeft bepaald gedrag de neiging om zich onder bepaalde omgevingsverantwoordelijkheden telkens weer voor te doen.


In kerken hebben mensen de neiging om op fluitertoon te praten. Als mensen ’s avonds in het donker op straat lopen, zijn ze meer bedachtzaam en op hun hoede.

Dat was de grootste marketing strategie van Coca Cola. 45% van de verkoop werd in het begin gegenereerd doordat de blikjes op de kopse kant van het gangpad van de supermarkten werden neergezet. Wij denken vaak dat we keuzes maken vanuit onze intrinsieke motivatie, maar veel vaker is de omgeving de aanleiding van gedrag.


Als we kijken naar het brein zien we ook inderdaad dat dat klopt. De menselijke waarneming wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Het sterkst van alle zintuigelijke vermogens is ons zicht. Het menselijk lichaam heeft ongeveer 11 miljoen zintuigelijke receptoren en ongeveer 10 miljoen daarvan is gewijd aan het zicht. Sommige experts denken zelfs dat een helft van het brein gebruikt wordt om te kijken. Omdat we afhankelijker zijn van ons zicht dan van de andere zintuigen, zal het geen verrassing zijn dat visuele aanwijzingen de grootste katalysator van ons gedrag zijn.


Je kan je nu misschien wel voorstellen hoe belangrijk het is om te wonen en te werken in een omgeving die gevuld is met productieve aanwijzingen en waar de onproductieve uit zijn verwijderd. Daarom is het niet altijd makkelijk om een verandering door te voeren in een omgeving die dat niet stimuleert. Het is moeilijk om meer gitaar te gaan spelen als de gitaar opgeborgen ligt in de kast. Het is niet makkelijk om een boek te lezen als de boekenplank in de logeerkamer staat. Als de aanwijzing die een gewoonte oproepen subtiel of verborgen zijn, kan je ze gemakkelijk negeren. Maar als je duidelijk visuele aanwijzingen creëert, kun je je aandacht naar de gewenste gewoonte leiden.


Als je dus wilt dat een gewoonte deel van je leven gaat uitmaken, zorg dan dat de aanwijzing een groot deel van je omgeving wordt. Als je meer water wilt drinken, vul in de ochtend een aantal flessen water en zet die op een plek waar je vaak langskomt. Of als je vaker bedankbriefjes wilt sturen, leg dan een stapel bedankbriefjes op je bureau.


Wat ik dus altijd meegeef als tip is: Richt je omgeving zo in dat het makkelijk is een gewoonte vol te houden. Koop bijvoorbeeld de Focusbox!


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Doe wat minder je best!

Een nieuwe start van het jaar. Misschien wel nieuwe doelen, nieuwe perspectieven. Een van de dingen die niet bij die nieuwe mindset gaat...

Gedrag & omgeving

Mensen zijn kuddedieren. We willen erbij horen en verbinding voelen. We willen het respect en de goedkeuring van onze medemensen krijgen....

1% per dag veranderen

Gelukkig nieuwjaar iedereen! Hoe staat het met jouw goede voornemens? Begin jij dit jaar ook met een maand zonder alcohol en zonder snoep...

Comments


bottom of page