top of page

Doe wat minder je best!

Bijgewerkt op: 8 feb. 2021

Een nieuwe start van het jaar. Misschien wel nieuwe doelen, nieuwe perspectieven. Een van de dingen die niet bij die nieuwe mindset gaat passen, is perfectionisme. Misschien heb jij de afgelopen jaren wel mega je best gedaan om je punten te halen en mooie resultaten te halen. Laat dat los dit jaar. Ik zou bijna zeggen: doe wat minder je best!


Wat ik vaak hoor in gesprekken met coachees is dat ze op zoek zijn naar de perfecte methode om het snelste manier om af te vallen, de beste training om spieren op te bouwen en het perfecte idee om wat extra geld te verdienen met een hobby. Maar perfectie is binnen gedragsverandering nog nooit effectief geweest. Het is gemakkelijk om vast te lopen als je probeert een optimaal plan voor verandering te vinden. We zijn zo gericht op het vinden van de juiste aanpak dat we er nooit aan toekomen om actie te ondernemen.


Ik las pas een quote van Voltaire: ‘het beste is de vijand van het goed’. En ik ben het helemaal met hem eens.


Veel mensen verwarren beweging en actie ondernemen nogal eens met elkaar. Ze lijken op elkaar. Maar zijn niet hetzelfde. Als je in beweging bent, ben je aan het plannen, strategieën aan het bepalen en aan het leren. Dit zijn allemaal goede dingen, maar leveren geen resultaten op. Ik herken het zelf heel erg toen ik net begon met ondernemen. Ik had plannen maar het leverde op dat moment weinig op.


Actie daarentegen is het soort gedrag dat resultaten oplevert. Als ik 20 ideeën bedenk voor artikelen die ik wil schrijven, dan is dat beweging. Als ik ervoor ga zitten en echt die artikelen ga schrijven, dan is dat actie. Als ik op zoek ga naar een afslankplan, en boeken daarover lees, dan is dat beweging. Als ik echt een gezonde maaltijd eet, dan is dat actie. En begrijp me niet verkeerd; beweging is nuttig, maar het brengt je geen resultaat.


Oke Heleen, dus als beweging niet tot resultaat leidt, waarom doen we het dan?


Soms zijn we in beweging omdat we dingen moeten plannen of nog meer dingen moeten leren. Maar veel vaker is het zo dat we het doen omdat de beweging ons het gevoel geeft dat we voortgang boeken, zonder dat we risico lopen om te falen. De meeste van ons zijn experts in het vermijden van kritiek. Het voelt niet goed om te falen of om in het openbaar te worden veroordeeld, dus hebben we de neiging die situaties te vermijden. Dat is de belangrijkste reden dat je in beweging komt in plaats van actie te ondernemen: je wilt mislukken uitstellen.


Als je echt iets wilt beheersen, dan is het van belang om te beginnen met oefenen en nog geen perfectie te willen. Je hoeft niet elke onderdeel van een nieuwe onderneming, afslank plan of doel vast te leggen. Je moet gewoon oefenen.


En dat is stiekem ook het geheim van gedragsverandering. Je moet je gewoonte gewoon vaak herhalen. Dan pas krijg je het goed onder de knie. Maar meer daarover in de volgende column. Ondernemen heet niet voor niets ondernemen. Het heeft iets van actie in zich. Vraag je tijdens dit jaar maar af: ben ik in beweging of ‘onderneem’ ik actie?

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gedrag & omgeving

Mensen zijn kuddedieren. We willen erbij horen en verbinding voelen. We willen het respect en de goedkeuring van onze medemensen krijgen. Zulke neigingen zijn van wezenlijk belang voor ons. Het zorgde

Gedrag & motivatie

Onlangs had ik een leuk interview met ‘Focusfamily’. Zij zijn een onderneming die een box met een tijdslot hebben ontwikkeld. Hierin kunnen jongeren hun telefoon doen als ze zich moeten focussen. Een

1% per dag veranderen

Gelukkig nieuwjaar iedereen! Hoe staat het met jouw goede voornemens? Begin jij dit jaar ook met een maand zonder alcohol en zonder snoep of koek? Dan ben je niet de enige! Toch laat onderzoek naar go

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page