Gelukkig nieuwjaar iedereen! Hoe staat het met jouw goede voornemens? Begin jij dit jaar ook met een maand zonder alcohol en zonder snoep of koek? Dan ben je niet de enige! Toch laat onderzoek naar goede voornemens zien dat persoonlijke veranderingen die we in januari doorvoeren, voor tachtig procent mislukt. Wat kun je doen om goede voornemens, gewoontes en gedrag wél te veranderen? Écht door te zetten? In de vorige column vertelde ik dat ik een haat/liefde verhouding heb met doelen. We staren ons er vaak blind op en dat maakt het heel ineffectief. Maar hoe kunnen we ons gedrag dan wel veranderen?
Als wij een bepaald doel willen bereiken zijn we geneigd om gelijk heel ons leven om te gooien en gelijk naar het resultaat toe te werken. Als ik wil afvallen laat ik alle snoep en koek gelijk staan. Als ik wil sparen ga ik een periode niets tot weinig uitgeven. Maar de paradox is dat als wij ons leven in een keer proberen te veranderen we heel snel weer terugvallen in onze oude patronen. Ik kan die snoep en koek wel een week laten staan, maar daarna ben ik er helemaal klaar mee. Maar als we ons focussen op een kleine verandering van een normale dag, een gewoonte, dan veranderd je leven op een natuurlijke manier en komt het resultaat als een side-effect.
Je dagelijkse gewoontes zijn daarbij mega belangrijk. Bij het ontwikkelen van een nieuwe gewoontes is het is eenvoudig om een bepalend moment te overschatten en de waarde van die dagelijkse kleine verbeteringen te onderschatten. Vaak overtuigen we ons ervan dat er voor een enorm succes, veel handelen nodig is. Af het nu gaat om afvallen, een boek schrijven of kampioen worden ergens in. We spannen onszelf in om een of andere groter verbetering door te voeren waar iedereen het over zal hebben.
Een verbetering van 1% per dag is dan helemaal niet zo opvallend, maar is volgens onderzoek veel effectiever op de lange termijn! Als je een jaar lang elke dag 1% verbeterd, ben je aan het eind van het jaar 37x beter.
Omgekeerd is het natuurlijk wel zo dat als je een jaar lang elke dag 1% slechter wordt, je bijna het nulpunt bereikt. Wat begint als een kleine overwinning of kleine tegenslag kan al snel oplopen tot iets groters. Je kan je gewoontes daarom kan je zien als de samengestelde rente van zelfverbetering.
Op dezelfde manier waarop je geld vermeerdert door samengestelde rente, zo vermenigvuldigen je gewoontes zich als je ze herhaalt. Ze lijken op de dag zelf weinig verschil te maken, maar na maanden en jaren soms groot zijn.
Succes is daarom het resultaat van je dagelijkse gewoontes en niet van eenmalige transformaties.
Snap je nu de kracht van dagelijkse kleine gewoontes? Wat ga jij vandaag 1% beter doen?
Comentários